Top of the Pops

TotP: 42 jaar muziekgeschiedenis

Downton Abbey, Fawlty Towers, The Office: een rijtje legendarische programma’s waar ook Tops of the Pops niet in misstaat. Het vooraanstaande Britse muziekprogramma heeft menig artiest geïntroduceerd onder generaties Britten en is in 42 jaar onderdeel geworden van het Britse mediameubilair.

Het is nieuwjaarsdag 1964 als de eerste uitzending van Tops of the Pops plaats vindt vanuit Manchester. Niemand minder dan The Stones en Dusty Springfield geven acte de présence voor een onvervalst stukje playback en TV-cultuur is geboren. De simpele constructie van een presentator, een podium en een stel artiesten dat hun grootste hits komen ‘spelen’ blijkt een gouden greep te zijn.

In de 42 jaar dat Top of the Pops wekelijks op de Britse televisie te zien was, heeft menig a-artiest de revue gepasseerd. Michael Jackson, The BeeGees, Paul McCartney, David Bowie, Westlife en Robbie Williams zijn slechts enkele van de bijna 2.500 artiesten die hun opwachting in het programma hebben gemaakt. En ja, zelfs Bob de Bouwer met zijn ‘Can we fix it’ is te gast geweest in het mythische muziekprogramma.