Kastelen in Groot-Brittannië

Kastelen in Groot-Brittannië

Je kent ze vast als decor van vele sprookjes maar in Groot-Brittannië staan ze echt: de mooiste historische kastelen. In alle soorten en maten, de een nog magischer dan de ander. In Schotland alleen al zijn er zo’n 3000! Omdat we de kastelen zelf niet naar hier kunnen halen, loodsen we je met dit lijstje door de opvallendste en meest beroemde exemplaren. Dus wandel in gedachten door de kasteelgangen uit vervlogen tijden en waan je Harry op Hogwarts:

Windsor Castle (Engeland)

Een echt royal residence: Windsor Castle. Al 900 jaar is Windsor het grootste bewoonde kasteel van Groot-Brittannië. Het ligt ten westen van Londen, een klein uurtje rijden vanaf het Royal Palace. Het kasteel werd gebouwd in 1070 en de oppervlakte beslaat ruim 450 are; dat is 45.000 vierkante meter. Best leuk, als tweede huis. Of als trouwlocatie: Prins Charles trouwde met Camilla Parker-Bowles op Windsor Castle in 2005 en nodigde er ruim 2000 gasten uit.

Caernarfon Castle (Wales)

Net als Conwy Castle werd ook Caernarfon Castle in 1283 in opdracht van de Engelse Koning Eduard I gebouwd. Na een veroveringstocht door Wales verdedigde hij zijn territorium met nieuwe kastelen. De bouw van Caernarfon kwam nooit helemaal af en kostte 22.000 pond: een gigantische smak geld voor die tijd. De dikke muren, dertien torens, schietgalerijen en moordgaten maakten Caernarfon Castle tot een sterke verdedigingsvesting en stadsmuur. 

Balmoral Castle (Schotland)

Een echte royal heeft aan een paleis natuurlijk niet genoeg. Daarom heeft de Britse koninklijke familie meerdere residenties, waaronder het spectaculaire Balmoral Castle in de Schotse Hooglanden bij Aberdeen. In 1852 kocht Prins Albert het kasteel waarmee het in handen kwam van de koninklijke familie. Het is nog steeds familiebezit: de Britse royals verblijven er elk jaar in augustus. Tussen maart en juli mag het publiek een kijkje nemen in een deel van het kasteel en de tuinen.

Castell Coch (Wales)

Dit romantische Victoriaanse kasteel werd tussen 1875 en 1891 gebouwd op de ruïnes van een 13e-eeuws kasteel. Het ligt half verscholen tussen sprookjesbomen op een heuvel. Je zou er zo op je witte paard naartoe willen rijden of vanuit de torenkamer je lange haren door het raam naar beneden willen laten vallen. Dat laatste deed oud bewoonster Lady Bute misschien ook wel. Met een beschilderde koepel, stoeiende aapjes en fabeldieren op het behang is haar torenslaapkamer in elk geval veel te mooi om honderd jaar je ogen dicht te doen.

Alnwick Castle (Engeland)

Meerdere kastelen in Groot-Brittannië stonden model voor Harry Potters toverschool Zweinstein, Alnwick Castle was er daar een van. Onder andere Harry’s eerste vlieglessen en buitenshots van het magische kasteel zijn hier opgenomen. Maar er wordt ook voor dreuzels van alles georganiseerd: van tentoonstellingen en cursussen tot bruiloften. Je kunt er zelfs broomstick training volgen! Alnwick Castle wordt al 700 jaar bewoond door de Percy family en is momenteel in handen van twaalfde hertog van Northumberland: Ralph Percy. Na Windsor Castle is Alnwick het grootste nog bewoonde kasteel van Engeland.

Edinburgh Castle (Schotland)

Vanaf een kasteel op een dode vulkaan uitkijken over de stad? Dat kan, in Edinburgh! Als je Edinburgh bezoekt is Edinburgh Castle niet te missen. Al in de 6e eeuw na Christus was er een vesting op de vulkaan Castle Rock te vinden. In de 11e eeuw werd er een koninklijk kasteel van gemaakt en het grootste deel van het huidige Edinburgh Castle stamt uit de 17e eeuw. In het kasteel vind je meerdere musea en exposities waaronder de Schotse Kroonjuwelen. Oh en niet schrikken: elke dag om 13 uur stipt wordt er een kanon afgevuurd: the ‘One O’Clock Gun’.

Tower of London (Engeland)

Fort, staatsgevangenis, koninklijk paleis, wapenopslag, you name it. De Tower of Londen is het allemaal geweest. Het kasteel werd gebouwd in 1087 ter verdediging tegen de Noormannen en is een van de oudste gebouwen van Londen. Tegenwoordig is het wereldberoemde kasteel vooral een toeristische attractie. De nog net iets beroemdere Tower Bridge dankt zijn naam aan de Tower of London. In tegenstelling tot wat die naam doet vermoeden, heeft de Tower of London trouwens niet één maar meerdere torens.

Conwy Castle (Wales)

Als je aan een kasteel denkt, is Conwy Castle wel ongeveer het plaatje dat je voor je ziet: ronde torens met kantelen en een imposante brug waar de ridders nog net niet overheen lopen. Conwy Castle is dan ook een van de best bewaard gebleven Middeleeuwse kastelen in Groot-Brittannië. Het ligt in Noord-Wales en werd tussen 1283 en 1289 gebouwd in opdracht van Koning Eduard I van Engeland.

Glamis Castle (Schotland)

Nog zo’n sprookjeskasteel: Glamis Castle. Misschien wel het mooiste, maar in elk geval een van de beroemdste kastelen van Schotland. Het grootste deel werd in de zeventiende eeuw gebouwd en niemand minder dan the Queen Mum groeide hier op: de moeder van Koningin Elizabeth. Tegenwoordig is het nog steeds bewoond, door graaf en gravin Strathmore en Kinghorne. Het kasteel en de tuinen zijn deels open voor publiek.