De legende van King Arthur

King Arthur

Groot-Brittannië zit vol verhalen en tijdens het British Festival willen we er zoveel mogelijk vertellen. Het jaar 2017 markeert bijvoorbeeld twee belangrijke mijlpalen voor de Britse koninklijke familie. Koningin Elizabeth zit 65 jaar op de troon en het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Maar de Britse royals zijn eigenlijk altijd volop in de aandacht: alles wat ze doen is een verhaal.

Het mythische karakter van koningschap en de fascinatie voor royalty is van alle tijden. Soms is de betovering van een verhaal het grootst wanneer niet zeker is of het wel echt is gebeurd. Kijk naar de eeuwige roddels over het Britse koningshuis en de aanhoudende populariteit van tabloids en roddelbladen.

Een koning met wie de fascinatie misschien wel allemaal begon is King Arthur. Hij is een mythe op zich, niemand weet namelijk zeker of hij wel echt heeft bestaan… Dat dit niets afdoet aan zijn populariteit, blijkt met het uitkomen van de film King Arthur and the Legend of the Sword. Prima moment dus om je kennis even bij te spijkeren. Lees hier het verhaal over een koning, een tovenaar, een kasteel en een magisch zwaard:

Een koning 👑
… een Romein, een vergeten Keltische godheid of toch een Britse legeraanvoerder uit de 6e eeuw? Zeker zullen we het niet weten, er doen al ruim 1500 jaar verschillende verhalen over Arthur de ronde. Hij schittert als heerser in Middeleeuwse literatuur en als legeraanvoerder in Keltische legenden. Historici verschillen nogal van mening over wie hij nu precies was en of zijn bestaan zelfs wel aan te tonen is. Het verhaal zoals we het nu kennen gaat over Arthur, de zoon van de vermoorde koning Uther Pendragon. Uther wilde het verdeelde Brittannië verenigen onder één koning maar sterft in die strijd. Zoon Arthur wordt na zijn dood in veiligheid gebracht door…

Een tovenaar 
genaamd Merlijn. Hij neemt Arthur mee en brengt hem naar een lokale edelman waar de koningszoon ongezien kan opgroeien, zonder te weten wie hij is of wie zijn vader was. Ondertussen is er grote onrust in Brittannië zonder koning. Tovenaar Merlijn besluit een bijzondere steen op het kerkhof van Londen te plaatsen met daarop een aambeeld.

In dat aambeeld steekt een zwaard. Hij die het zwaard uit de steen kan trekken, is de enige echte koning van Brittannië. Verschillende ridders doen een poging maar niemand lukt het, totdat de jonge Arthur een zwaard nodig heeft.

Hij is als schildknaap samen met zijn adoptievader Ector en -broer Kay onderweg naar een steekspel wanneer Arthur per ongeluk hun zwaard in een taverne laat liggen. Arthur gaat terug om het te halen maar het zwaard blijkt onvindbaar. Bij toeval komt hij langs het zwaard van Merlijn. Arthur weet niets van de legende, hij wil het zwaard lenen en trekt het zonder moeite uit de steen. Kay en Ector herkennen het zwaard en gaan met Arthur terug naar de steen. Arthur steekt het er opnieuw in en trekt het zwaard er nogmaals uit, deze keer met getuigen. Ector bekent dat Arthur niet zijn zoon is maar de zoon van de koning. Er volgt opnieuw strijd omdat Arthur niet overal wordt geaccepteerd als koning. Ondertussen laat hij wel een nieuw onderkomen bouwen:

Een kasteel 🏰
dat Camelot heet. Camelot is nog een element aan het verhaal waar veel onduidelijkheid over heerst. De precieze ligging van het legendarische kasteel is al net zo onduidelijk als de bewijsbare historiciteit van Arthur. In de bekendste verhalen over Arthur is Camelot in elk geval zijn thuis. Hij trouwt met Guinevere en krijgt een ronde tafel als huwelijkscadeau. Niet zomaar een ronde tafel, maar dé Ronde Tafel, bekend van de 12 ridders waar Arthur samen de macht mee blijft verdedigen. In de strijd om die macht breekt Arthur zijn zwaard. Hij vraagt een nieuwe en krijgt…

Een magisch zwaard 🗡
van de Vrouwe van het Meer. Dat zwaard heet Excalibur: het maakt Arthur onoverwinnelijk zolang hij de schede bezit. Als Arthur uiteindelijk op sterven ligt na een gevecht met zijn buitenechtelijke zoon Mordred, geeft hij opdracht Excalibur terug in het meer te werpen. Uit het meer verrijst een brokaten arm die het zwaard voorgoed terugneemt. Arthur sterft, maar belooft terug te keren wanneer Brittannië in nood zal zijn.