Zwerkbal

Quidditch @ the beach

Vlieg op je bezemsteel over het strand en vang die Snaai!

Datum: zondag 9 juli

Tijd: 11.30 uur

Locatie: Strand ter hoogte van Paviljoen Ahoy

Kosten: gratis

Terug naar de sportactiviteiten

Zwerkbal

Vang de gouden snaai op je vliegende bezemsteel, maar pas op voor beukers!

Geen idee waar dat over ging? Lees dan vooral even verder.

Bovenstaande zin verwijst natuurlijk naar Zwerkbal, of in het Engels: Quidditch. Het is de geliefde sport uit de populaire Harry Potterreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

Benieuwd hoe je dit fictieve potje balsport speelt? Hier een vliegensvlugge spoedcursus:

De ballen
Zwerkbal speel je met vier ballen:

  • Slurk (1)
  • Beukers (2)
  • Gouden Snaai (1)

De Slurk is een rode, leren bal met het formaat van een flinke voetbal. Deze wordt gebruikt om mee te scoren.

Beukers zijn zware ijzeren ballen, iets kleiner dan de Slurk. Ze zijn zo behekst dat ze over het veld vliegen om spelers te achtervolgen en van hun bezemsteel te beuken. Een Beuker kan worden weggeslagen met een knuppel in de richting van de tegenstander.

De kleinste en belangrijkste bal is de Gouden Snaai. Het kleine gouden balletje heeft twee vleugeltjes en is ongeveer zo groot als een walnoot. Omdat ‘ie zo klein en snel is, is de Gouden Snaai moeilijk te zien. Het team dat als eerste de Snaai vangt, wint de wedstrijd.

Het team
Zwerkbal speel je met twee teams van zeven man. Alle veertien spelers vliegen met een bezemsteel boven het ovalen veld met drie hoge hoepels. Een team bestaat uit:

  • Jagers (3)
  • Wachter (1)
  • Drijvers (2)
  • Zoeker (1)

De taak van de Jagers is om te scoren met de Slurk. Dat gebeurt wanneer de rode bal door een van de drie hoepels wordt geworpen. De Wachter is de doelman/vrouw: hij of zij bewaakt de hoepels wanneer de tegenstander dreigt te scoren.

De Drijvers houden hun knuppels in de aanslag om Beukers weg te slaan bij hun teamgenoten. Het idee is dat ze zo de beukende ijzeren ballen terug naar de tegenstander slaan.

Dan hebben we nog de Zoeker: de speler met de moeilijkste taak. Hij of zij moet de Gouden Snaai zien te vinden terwijl de rest van zijn team druk in de weer is met alle vliegende ballen. Zodra de Snaai wordt gevangen, is het spel gewonnen.