Wimbledon

Wimbledon

 

Mis niets van Wimbledon en kijk de wedstrijden van het Championship live. 

Datum: hele weekend

Locatie: Sportcafé Buitenspel, Kosterstraat 9

Terug naar de sportactiviteiten

Wimbledon

Hoera! Het grootste tennistoernooi ter wereld is jarig. Op 9 juli 2017 was het precies 140 jaar geleden dat het allereerste Wimbledon toernooi ooit werd gespeeld en dat vieren we tijdens het British Festival: in a great British tradition.

Maar hoe is Wimbledon eigenlijk ontstaan? En waarom draagt iedereen wit? Lees er alles over in de vijf Wimbledon weetjes:

1. Grasveld in buitenwijk

Wimbledon staat inmiddels bekend als het meest prestigieuze tennistoernooi, maar begon in 1877 als een amateurwedstrijd in de Londense buitenwijk Wimbledon. De wedstrijd heette toen nog Lawn Tennis Championships en werd georganiseerd door de All England Lawn Tennis and Croquet Club. De eerste jaren was het toernooi alleen voor mannen, vanaf 1884 mochten vrouwen ook een balletje slaan.

2. Wit, witter, witst

Tennisspelers op Wimbledon hoeven zich nooit af te vragen wat ze aan moeten trekken: de verplichte dresscode is all white everything. En daar zijn ze nogal streng in, Roger Federer vindt zelfs dat ze een beetje té ver gaan. Tennisspelers mogen enkel hagelwit aan; geen crème of off-white, kleuraccenten aan kragen of mouwen mogen maximaal 1 cm breed zijn en grappig genoeg voldoet zelfs het officiële Wimbledon zweetbandje niet. Het kledingvoorschrift stamt nog uit de jaren 1800 toen het not done was om zweetplekken in kleding te zien. Alle officiële regels lees je hier.

3. Hup Holland

Richard Krajicek is tot nu toe de enige Nederlandse tennisser die op Wimbledon heeft gewonnen. Dat gebeurde in 1996 toen hij de Amerikaanse speler MaliVai Washington versloeg. Tom Okker was in 1968 de eerste Nederlandse deelnemer aan het hoofdtoernooi van het herenenkelspel op Wimbledon, hij deed in totaal 12 keer mee en haalde in 1978 de halve finale. Van de deelnemende Nederlandse vrouwen kwam Betty Stöve het verst: zij haalde in 1977 de halve finale.

4. Ka-ching

Bij het grootste tennistoernooi ter wereld hoort de hoogste beloning. In 2016 is er in totaal 28.1 miljoen Britse pond verdeeld onder de winnaars. Dat is een slordige 32 miljoen euro. De winnaars van het heren- en damesenkelspel kregen ieder 2 miljoen pond: ruim 2.3 miljoen euro. Mannen krijgen daarnaast een beker, vrouwen een schaal. Elk jaar gaat het prijzengeld omhoog. De moeite waard om nog even door te oefenen dus…

5. Aardbei erbij

Al sinds 1877 wordt er strawberries and cream gegeten tijdens Wimbledon. De combinatie aardbeien met slagroom was in de 16e eeuw al het lievelingstoetje van Engelse koningen. De aardbeien worden speciaal voor Wimbledon verbouwd in het Graafschap Kent. Het is dan ook geen toeval dat Wimbledon en de aardbeienoogst samenvallen. De twee weken waarin het tennistoernooi plaatsvindt, wordt 30.000 kilo aardbeien en 7.000 liter slagroom weggewerkt.