Voetbal

Beach Soccer Toernooi

Groot-Brittannië is de bakermat van het hedendaagse voetbal en kan dus niet ontbreken tijdens het British Festival. Speel daarom met 4 vrienden mee met het 5×5 Beach Soccer toernooi bij Storm8.

Teamvoorwaarden: 5 tegen 5, max. 5 wissels en minimaal 1 vrouw. Vooraf aanmelden is verplicht

Datum: 8 juli 2017

Tijd: 17.00 uur

Kosten: € 12,50 p.p.

Locatie: Strandpaviljoen Storm 8, Strandweg 8

Terug naar de sportactiviteiten

7 feitjes over hooligans

Denk je aan hooligans, dan denk je waarschijnlijk aan zingen, schelden en slopen. Vooral Britse hooligans zijn berucht om hun vandalisme en zinloze geweld. Maar wist je dat Britse hooligans tegenwoordig niet meer zo gewelddadig zijn als vroeger? En dat de oorsprong van hooliganisme helemaal teruggaat naar het Byzantijnse Rijk? Deze en meer weetjes over hooligancultuur lees je hier:

1. Hooligans zijn zó jaren 500

Nieuw is hooliganisme niet, in tegendeel. Al tijdens de wagenraces in het Byzantijnse Constantinopel liepen de gemoederen hoog op, met rellen tussen rivalen tot gevolg. Fast forward naar de jaren vijftig van de vorige eeuw waren ruwe balsporten een manier voor de arbeidersklasse om zich uit te leven zonder op de vingers te worden getikt door hun meerderen. Voetbalhooliganisme in Groot-Brittannië was vanaf de jaren ’60 tot in de jaren ’90 zeer hevig. Tussen 1985 en 1990 was er zelfs een deelnameverbod voor Engelse clubs bij Europese competities. Daarna heeft de Britse regering maatregelen genomen waarmee het geweld door hooligans sterk is afgenomen en het gedrag van de supporters is verbeterd.

2. Hooliganisme en voetbalvandalisme zijn niet hetzelfde

Voetbalvandalisme is agressie die specifiek te maken heeft met iets dat op het veld gebeurt: een fout van de scheidsrechter of een overtreding van de tegenstander. Hooliganisme daarentegen heeft geen directe aanleiding nodig en gaat vooral om bendevorming. Het is structureel: zinloos geweld om het geweld en rivaliteit.

3. Er zijn 3 mogelijkheden voor de herkomst van de term ‘hooligan’

De eerst theorie is dat hooligans zijn ‘vernoemd’ naar ene Patrick Hooligan of Houlihan: een Ierse crimineel uit 1898. Optie twee is dat hooligans zijn vernoemd naar een straatgang uit Islington genaamd de Hooly’s. Tot slot bestaat de mogelijkheid dat het woord is afgeleid van het Ierse woord voor (wild) feest: ‘houli’ of ‘hooley’.

4. Het hoogste dodental bij een Britse voetbalwedstrijd is 96

Op 15 april 1989 speelden de rivalen Liverpool en Nottingham Forest tegen elkaar in Hillsborough. De wedstrijd zou uitlopen op een dodelijk drama dat bekend staat als de Hillsborough ramp waarbij 96 mensen om het leven kwamen, onder andere door verdrukking. In eerste instantie werd de schuld op de voetbalfans afgeschoven, maar in 2015 hebben de autoriteiten alsnog verantwoordelijkheid genomen en erkend dat de veiligheid in het overvolle stadion niet in orde was. Het is de grootste tragedie in de Britse voetbalgeschiedenis die onschuldige fans trof.

5. Groot-Brittannië kent zeer beruchte hooligan firms

Sommige fanclubs wil je liever niet op straat tegenkomen… Zo ook deze zeer beruchte hooligan firms: de harde kernen van Groot-Brittannië. De club Millwall FC staat bijvoorbeeld meer bekend om de gewelddadige fans dan om het voetbal, hun grote rivaal is West Ham United met The Inter City Firm: naar verluidt de eerste georganiseerde hooligangroep. Al even beroemd is The Red Army, de hooligan firm van Manchester United. Deze groep is sinds de jaren ’80 echter stukken minder gewelddadig. Hooligans van de Schotse Glasgow Rangers staan bekend om hun doorlopende strijd tegen stadsrivaal Celtic. Tot slot zijn hooligans van de club Liverpool medeverantwoordelijk geweest voor het Heizeldrama in Brussel in 1985 waar bij een wedstrijd tussen Liverpool en Juventus 39 doden vielen.

  1. De eerste voetbalrellen in Nederland waren met Engelse hooligans

Op 29 mei 1974 veroorzaakten Tottenham Hotspur-aanhangers rellen tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip in Rotterdam. De gevechten worden gezien als de allereerste voetbalrellen in Nederland. Op 2 november 1989 was het weer raak in Rotterdam tussen Tottenham Hotspur- en Feyenoord supporters. Er vielen tientallen gewonden en er werd een Tottenham-supporter voor het oog van de camera neergestoken.

 

  1. Er bestaan ook wielrenhooligans

En tennishooligans. Bij lange na niet op dezelfde schaal als bij voetbal, maar toch. Met name bij wielrennen is er een toename in agressie te merken bij supporters langs de kant waartegen maatregelen worden genomen.

 

Geen risico hooligans tegen het lijf te lopen, wel lekker voetbal kijken op een bijzondere plek? Kom dan naar het Beach Soccer bij strandpaviljoen Storm tijdens het British Festival op zaterdag 8 juli!