Live muziek op het plein

DJ & the Strawberry Fruit Flies

Voordat The NOT Band je wegblaast met de beste Britse pop classics, wordt het voorprogramma verzorgd door een DJ en de band Strawberry Fruit Flies

Datum: 7 juli 2018

Tijd: 18.00 – 20.00 uur DJ

20.00 – 21.30 uur Strawberry Fruit Flies

Locatie: Raadhuisplein

Kosten: gratis

The NOT band

De beste nummers van de meest bekende Britse bands passeren vanavond de revue. Geniet van Pennylane, Yellow Submarine, Help, A hard day’s night en natuurlijk All you need is love. Meezingen is toegestaan

Datum: 7 juli 2018

Tijd: 21.30 uur

Locatie: Raadhuisplein

Kosten: gratis

Terug naar Muziek & Film

Nothing beats The Beatles

Weet jij wat een gele onderzeeër, aardbeienvelden en een walrus met elkaar te maken hebben? Natuurlijk! Het zijn allemaal nummers van de Britse popgroep der popgroepen: The Beatles. De muziek van de allereerste echte boyband uit de sixties is nog altijd mateloos populair, daarom hier zeven weetjes over de Beatles.

Beatals: dat was de oorspronkelijke bandnaam van The Beatles in 1960. Even werd er geswitcht naar The Silver Beetles om uiteindelijk nog datzelfde jaar overeenstemming te bereiken over de naam The Beatles. Het is een samenvoeging van “beat” (ritme) en “beetles” (kevers). De verwijzing naar kevers is een eerbetoon aan de band van zanger Buddy Holly: The Crickets (de krekels).

Exact 60 jaar geleden werd de basis voor The Beatles gelegd: op 6 juli 1957 ontmoette John Lennon Paul McCartney op een muziekfestival in Liverpool. De toen 17-jarige Lennon trad op in een andere band: The Quarrymen. Via de 15-jarige McCartney ontmoette John Lennon George Harrisson die toen nog maar 14 jaar oud was en in eerste instantie te jong werd gevonden voor de nieuwe band.

Abbey Road is de titel van de laatste succesvolle elpee van The Beatles uit 1969. In de negen jaar dat de band officieel samen was, ontstonden allerlei ruzies en meningsverschillen die ertoe leidden dat John Lennon in 1969 uit de groep stapte. Wel werd er daarna nog één album uitgebracht door producer Phil Spector: Let It Be in 1970. De bandleden zelf waren daar nog nauwelijks bij betrokken.

This one is going to knock you out – dat is wat Paul McCartney zei toen hij het nummer Let It Be voor het eerst voorspeelde in 1969. Het werd een hit, maar de band was inmiddels al uit elkaar. Daarover zei Paul McCartney later: “I didn’t leave the Beatles. The Beatles have left The Beatles, but no one wants to be the one to say the party’s over.”

Eieren, om precies te zijn Scrambled Eggs, dat was de werktitel van de hit Yesterday. Volgens McCartney kwam de melodie tot hem in een droom waardoor hij niet zeker wist of de muziek al bestond of hij het zelf had bedacht. Aangezien de melodie eerst ontstond zonder tekst, zong hij bij het instuderen: “Scrambled eggs, oh my baby how I love your legs, not as much as I love scrambled eggs.”

LSD – daar gaat volgens velen het nummer Lucy In The Sky With Diamonds over. Volgens Lennon is het nummer echter vernoemd naar een tekening zijn zoon maakte met daarop een klasgenootje: Lucy, in de lucht, met diamanten. McCartney heeft herhaaldelijk gezegd dat het nummer wél over LSD gaat. Fun fact: John Lennon en George Harrison kregen in 1965 voor het eerst van hun leven LSD toegediend, zonder het te weten. Naar verluidt werd het door een tandarts in hun koffie gedaan. “It was something like a very concentrated version of the best feeling I’d ever had in my whole life”, zei Harrison over die ervaring.

Succesvol, dat waren ze, ongeacht conflicten en theorieën over alternatieve werkelijkheden (Paul is dead!). The Beatles is de bestverkopende band allertijden. Wereldwijd zijn er zo’n 600 miljoen platen verkocht en dat is ongeëvenaard. Rolling Stone Magazine plaatste The Beatles op nummer 1 in de top 100 van meest invloedrijke artiesten ooit.