Speakers’ corner

Speakers’ Corner

Op het Raadhuisplein mag de zeepkist natuurlijk ook niet ontbreken. Neem plaats en laat je horen!

Datum: volgt

Tijd: volgt

Locatie: Raadhuisplein

Kosten: gratis

Terug naar Storytime

Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen, maar tot het jaar 1783 stonden in het koninklijke Hyde Park in London nog galgen. Voordat ter dood veroordeelden werden opgehangen, kregen ze het allerlaatste woord van hun leven. De galgen van Tyburn verdwenen, maar de traditie van openbaar spreken bleef op deze plek bestaan. Zo was de Speakers’ Corner geboren.

Tot op de dag van vandaag klimmen mensen op een zeepkist in het noordoostelijke deel van Hyde Park. Je mag er alles zeggen, behalve over het Britse Koningshuis of het omverwerpen van de regering.

Het is de meest letterlijke demonstratie van vrijheid van meningsuiting. Zelfs historische figuren als George Orwell, Karl Marx en Vladimir Lenin hebben hun ideeën in Hyde Park verkondigd.

Het duurde even, maar andere steden konden niet achterblijven bij deze traditie. Daarom hebben sinds 2000 ook andere steden dan Londen een Speakers’ Corner: Singapore, Sydney en Port of Spain.

In mei 2005 kwam ook Amsterdam in dit rijtje met de Spreeksteen in het Oosterpark. Deze Speakers’ Corner werd opgericht naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh.

Ook je zegje op een kratje komen doen? Dat kan! Tijdens het British Festival komt er een heuse Speakers’ Corner op het Raadhuisplein. Bereid die speech maar vast voor!