Sherlock Holmes

Sherlock Holmes

 

Bijna iedereen weet wie Sherlock Holmes is. De bekendste fictieve detective ter wereld is het bedenksel van de Britse schrijver Sir Arthur Conan Doyle. Zijn eerste roman met Sherlock Holmes in de hoofdrol verscheen in 1887. Nu, 130 jaar later is Holmes nog altijd populair.

Meer weten over de speurneus der speurneuzen? Check deze 5 feitjes!

Terug naar Storytime

1. Het eerste boek over Sherlock Holmes was een flop

Het debuut in de reeks Holmes-verhalen: A Study in Scarlet, is door Doyle in slechts drie weken geschreven. Het manuscript werd door meerdere uitgeverijen afgekeurd maar uiteindelijk toch gepubliceerd. Met weinig succes: het aantal boeken dat werd verkocht was minimaal. Doyle liet zich niet ontmoedigen en schreef in totaal 4 boeken en 56 korte verhalen over Sherlock Holmes.

2. Het tweede boek is voortgekomen uit een diner met Oscar Wilde

Doyle trof tijdens een diner in 1889 een redacteur die wél enthousiast was over zijn debuut. De man overtuigde Doyle een vervolgroman te schrijven over de detective en bood aan deze als serie te publiceren in het Lippincott’s Monthly Magazin.

Bij datzelfde diner was de fameuze schrijver Oscar Wilde aanwezig. Wilde kreeg een vergelijkbaar aanbod bij hetzelfde tijdschrift voor zijn eerste en enige roman: The Picture of Dorian Gray. Beide verhalen verschenen in 1890 in het magazine.

3. Sir Arthur Conan Doyle was naast schrijver ook scheepsarts, bokser, luitenant en cricketspeler.

Sherlock Holmes’ geestelijk vader werd ook nog tot ridder benoemd voor zijn journalistieke werk tijdens de Boerenoorlog en is deels verantwoordelijk voor de oprichting van the Court of Criminal Appeal in het Verenigd Koninkrijk.

4. Holmes droeg zijn iconische pet bijna nooit

Hoewel deze op bijna alle plaatjes te zien is, droeg Sherlock Holmes zijn bekende pet met ruitjes eigenlijk maar op weinig van zijn speurtochten. Officieel heet de pet een deer stalker. De korteverhalenreeks over Sherlock Holmes verscheen vanaf 1891 in Strand Magazine met illustraties van Sidney Paget. Paget tekende Holmes alleen met een pet op zijn hoofd wanneer hij op onderzoek uit ging op het platteland.

 5. Sherlock Holmes is de meest verfilmde fictieve figuur ooit, maar ook weer niet…

Huh? Ja je leest het goed. Er zijn bijna 200 films over Sherlock Holmes verschenen. Daarmee is hij de meest verfilmde menselijke fictieve figuur ooit. Niemand minder dan Graaf Dracula streeft Holmes voorbij met 239 films, maar omdat Dracula geen menselijke figuur is, kun je beargumenteren dat Holmes alsnog wint.