Say Cheese

Say Cheese

Engeland en met name de productie van kazen ondergaan een positieve ontwikkeling. Boeren werken samen en delen kennis om de mooiste kazen te produceren. Dit willen wij graag laten proeven. Zondag 8 juli organiseert Wijn aan Zee in samenwerking met Aquarama Beachclub, gevestigd in Beachhouse Hotel, een unieke proeverij met prachtige Engelse kazen en bijpassende Engelse wijnen. Tijdens de proeverij kun je genieten van het fantastisch uitzicht op zee die deze locatie biedt. Heerlijke kazen, mooie wijnen en een adembenemend uitzicht. Wat wil je nog meer? Geef je nu op!

Aanmelden:
Kristi Gansner (wijnaanzee@gansnerlotte.nl M 06-25425318)
Laura Scholten (lscholten@beachhouse.nl, M 06-51938314)

Datum: Zondag 8 juli 2018

Tijd: 17.30 uur

Prijs: € 17,50 p.p.

Locatie: Beach House Hotel, Boulevard Barnaart 59e

Terug naar culinair

Wijnbouw in Engeland

 

Bij Engeland denk je misschien niet meteen aan wijn maar Engeland heeft net als de rest van Europa een lange wijntraditie. Het zijn ook hier de Romeinen geweest die de eerste wijnstokken hebben aangeplant en de monniken die de promotors van de wijnbouw zijn geweest. De opheffing van de kloosters in de 16e eeuw betekende het definitieve einde van de commerciële wijnbouw. Halverwege de 20e eeuw kwam daar gelukkig weer verandering in en werden nieuwe wijngaarden aangeplant. Nu vindt een enorme groei plaats waardoor er inmiddels ruim 1800 ha wijngaarden zijn aangelegd. Engeland telt 480 wijngaarden waarvan er 124 over een eigen wijnmakerij beschikken en produceert een scala aan uitstekende witte, rosé, rode en dessertwijnen. Echter, het meest succesvol zijn de mousserende wijnen. De meeste wijngaarden zijn te vinden in het zuidelijke deel waar een vrij mild klimaat met zachte winters heerst.

In delen van Zuid Engeland, met name Kent en Sussex, is de kalkbodem zeer vergelijkbaar aan die in de Champagne. Door de klimaatverandering is de gemiddelde temperatuur nu gelijk aan die in de Champagne in de jaren ’80 waardoor wijnen worden gemaakt die in elegantie niet voor de Franse onderdoen. Het Franse champagnehuis Taittinger wacht de ontwikkelingen niet af en gaat zelf wijn maken in Kent.

In de rest van het land zijn wijngaarden aangeplant op diverse bodemsoorten. De wijnbouw leunt vooral op druivenrassen die het koele klimaat kunnen weerstaan zoals vorstbestendige Duitse kruisingen en Frans-Amerikaanse hybriden. Om aan de Europese eisen te kunnen voldoen worden er steeds meer edele druivenrassen aangeplant zoals pinot noir (20%) en chardonnay (18%). Beide belangrijk voor de productie van mousserende wijn die inmiddels 50% van de wijnproductie beslaat. Mousserende wijnen worden volgens de klassieke methode geproduceerd en onder de naam ‘Quality Sparkling Wine’ op de markt gebracht.

Engeland kent zes officiële wijnregio’s (East Anglia, Mercia, Southeast, Southwest, Thames & Chiltern en Wessex) maar de Engelse producenten werken vaak onder hun eigen naam waardoor de regio’s sporadisch op het etiket verschijnen. De belangrijkste is zonder meer Southeast waar de graafschappen Kent, Sussex en Surrey onder vallen.

De toekomst voor Engelse wijn ziet er, mede als gevolg van klimaatverandering, goed uit. Er wordt grootschalig geïnvesteerd in de aanplant van edele druivenrassen en het opleiden en aantrekken van getalenteerde wijnmakers. Recente hoofdprijzen in internationale wijnconcoursen sterken de hoge verwachtingen.

Verwar Engelse wijn niet met Britse wijn. Engelse wijn wordt in Engeland geproduceerd van in Engeland verbouwde druiven. Britse wijn is een product op basis van mostconcentraat uit het buitenland en wordt alleen in Engeland gebotteld. Deze laatste is meestal van bedenkelijke kwaliteit en nauwelijks de naam ‘wijn’ waardig. Tijdens Say Cheese proef je de mooiste Engelse wijnen in combinatie met de heerlijkste Engelse kazen.