Roeien

Playing by the rules: Roeien

De Britten nemen hun sporten uiterst serieus. Naast tennisspektakel Wimbledon en een uitgebreide voetbalcultuur zijn sporten als polo, cricket, golf, rugby, roeien en hondenrennen enorm populair in Groot-Brittannië. Voor ons zijn ze niet allemaal even bekend, daarom hier per sport een kleine stoomcursus met spelregels

Row, row , row your boat… Dat doe je met behulp van riemen die je roeiboot vooruit stuwen. Het verschil met kanoën is dat je bij roeien de andere kant op kijkt dan waar je naartoe vaart. Het draaipunt van de roeiriem zit aan de boot vast, terwijl bij kanoën de peddel los van de boot zit en de kracht uit je armen komt in plaats van je benen.

Roeisport kan alleen of met een ploeg. Individueel roeien doe je in een skiff: een eenpersoonsboot met twee riemen.

In een team kan er met één riem geroeid worden, dan heet het boordroeien. Met twee riemen kan ook, dan heet het scullen. Teams kunnen bestaan uit twee, vier of acht leden met daarbij wel of geen stuurman, aangegeven met een plus.

Ieder teamlid heeft een nummer en de telling begint bij de boeg: degene die voorin de boot zit maar de andere kant op kijkt, net als de rest van het team. De laatste in het roeiende rijtje heet de slag: hij of zij geeft het tempo aan en kijkt de stuurman in het gezicht.

Alleen de stuurman of -vrouw kijkt de richting op waarin gevaren wordt. De stuur geeft commando’s en stuurt de ploeg aan.

Een roeiwedstrijd gaat meestal over een stuk water van 2 kilometer van start tot finish. Winnen komt aan op de juiste balans tussen kracht en ritme. De medaille winnen wordt blik trekken genoemd in roeijargon.