NK Higland Games

NK Highland Games

 

Datum: zondag 8 juli 2018

Tijd: 12.00 – 17.30 uur Bekijk het programma hier

Entree: gratis

Locatie: The Spot Beachclub, Watersport en Events

Boulevard Barnaart 23A

De 40 sterkste mannen van Nederland en Belgie nemen het op het Zandvoortse strand tegen elkaar op tijdens het NK Highland Games. Op verschillende onderdelen wordt hun kracht en atletisch vermogen ultiem beproefd. Ook de toeschouwers kunnen met enkele onderdelen aan den lijve ondervinden wat het inhoud om je tot sterkste man te kronen. 

Terug naar Sport

Het NK Highland Games wordt mede mogelijk gemaakt door

the-spot-logo
DFDS_Logo_Positiv_2015_RGB

Highland Games: doedelzakken, kilts, whisky en krachtpatsers

 

De Highland Games staan bekend om hun unieke fysieke en atletische activiteiten, waarbij werpen en tillen een belangrijke rol innemen. Deelnemers zijn over het algemeen dan ook geen kleine jongens. Zo draaien zij hun hand niet om voor een ‘shot put’ of een ´caber toss’ en is de ‘Hammer throw’ een alledaagse bezigheid. Bij de ‘Tug o’war’ begint de adrenaline pas echt te pompen.

Kun je het niet meer volgen? Lees dan even verder en je weet precies waar we het over hebben.

TOSSING THE CABER

Deze activiteit staat symbool voor de Highland Games en kan niet ontbreken op een Highland bijeenkomst. Maar wat is het nu precies.

Bij de caber toss wordt een grote boomstam, vaak gemaakt van Schotse den, rechtop gezet en opgetild door de deelnemer. Beide handen worden onder de boomstam geplaatst en de stam zelf rust tegen het lichaam. De deelnemer rent vooruit, voordat hij de stam in de lucht gooit. Het is de bedoeling dat de stam om zijn as draait zodat de bovenkant van de stam als eerste land. Het doel is om de stam zo veel mogelijk in lijn met de originele renrichting te gooien. Als de stam recht in lijn land, dan wordt dat een 12 o’clock position genoemd. De deelnemers worden beoordeeld op hoe dicht hun boomstam bij de 12 o’clock position is geland. Hoe meer deze afwijkt, hoe minder punten.

HAMMER THROW

De naam zegt het al: bij het hamergooien wordt geprobeerd een hamer zo ver mogelijk te gooien. De hamer is gemaakt van een 22 pond (mannen) of een 16 pond (vrouwen) zware metalen bal gemonteerd op een houten paal of handvat. Het handvat wordt gebruikt om de hamer boven het hoofd te slingeren om vervolgens zo ver mogelijk te gooien.

SHOT PUT

Hier beginnen de spierballen pas echt te rollen. De shot put draait om het zo ver mogelijk gooien van een grote kei. De 20 tot 26 pond wegend kei wordt of vanuit stilstand of na een kleine aanloop zo ver mogelijk gegooid.

TUG O’WAR

De tug o’war: het meest felbevochten onderdeel van iedere Highland Games. In een acht tegen acht wedstrijd proberen de mannen als eerste het middelpunt van een touw over de streep te trekken. Zeker de moeite waard om te bekijken tijdens het NK Highland Games.

Tijdens het NK Highland Games zijn er diverse mogelijkheden voor het publiek om zich te meten aan de deelnemers. Speciaal voor de kleinere krachtpatsers is er een mini tug o’war waarbij voormalig sterkste man van Nederland Wout Zijlstra het opneemt tegen 100 kinderen.