Lady Di

Prinses van het volk – 20 jaar later

Op 31 augustus 1998 verongelukte prinses Diana in Parijs. Vanaf het moment dat ze zich verloofde met prins Charles in 1981 heeft het Engelse volk haar massaal in hun hart gesloten. De bruiloft was een sprookje, maar het huwelijk niet. De markering van twintig jaar na haar overlijden is een moment om terug te blikken en meer te leren over wie ze was.

Terug naar Storytime

Een aristocratische huwelijkskandidate

Diana was niet van adel, maar wel afkomstig uit een aristocratische familie met koninklijk bloed wat haar een geschikte huwelijkskandidate maakte voor Charles. Diana’s grootmoeder was hofdame en tevens bevriend met the queen mum: Koningin Elizabeth. Er gaan geruchten dat de grootmoeders het huwelijk samen hebben bekokstoofd. Feit is dat het in 1981 hoog tijd werd voor de 32-jarige prins Charles om in het huwelijksbootje te stappen. Diana was met haar 20 jaar een piepjonge bruid. Saillant detail: Charles had drie jaar voor zijn verloving met Diana verkering met haar oudere zus.

Een bedrogen vrouw

Nog voor het huwelijk was voltrokken werd Diana bedrogen. Charles kende zijn maîtresse Camilla vanaf 1972 maar toen hij haar niet ten huwelijk vroeg, trouwde ze met Andrew Parker Bowles. Charles en Camilla zijn elkaar vermoedelijk altijd blijven zien. Waarom is Charles dan niet gewoon in de vroege jaren zeventig met Camilla getrouwd? Volgens biografe Sally Bedell Smith twijfelde Charles omdat Camilla al een geschiedenis aan verschillende partners had; ze was niet maagdelijk genoeg en dat was not done voor een toekomstige royal. Pas in 1992 besloten Diana en Charles uit elkaar te gaan, de scheiding werd in 1996 officieel. De huwelijksproblemen werden breed uitgemeten in de (roddel)pers. Ook Diana zou ontrouw zijn geweest en beiden legden de schuld van de scheiding bij de ander. Charles trouwde in 2005 alsnog met Camilla.

Een dappere dame

Een timide jong meisje van het platteland? Think again. Zelfs op haar twintigste was Diana al mondig genoeg om te weigeren in haar huwelijksgelofte gehoorzaamheid aan de prins te beloven. Kate Middleton volgde in 2011 haar voorbeeld. Hoewel Diana moeilijke jaren achter de rug had, ze leed aan boulimia en deed meerdere zelfmoordpogingen, ging ze na haar scheiding zeker niet bij de pakken neerzitten. Ze zette haar werk voor diverse goede doelen voort en richtte zich op de opvoeding van haar twee zoons.

Een toegewijde moeder

Diana vond het belangrijk dat haar zoons William en Harry een zo normaal mogelijke jeugd kregen. Daarom nam ze hen naast koninklijke uitstapjes ook gewoon mee naar McDonald’s of Disneyland. Ook liet ze hen meehelpen bij daklozenopvangcentra en aidsklinieken waar Diana haar steentje bijdroeg. Diana was dol op kinderen; voor haar huwelijk met prins Charles werkte ze als kleuterjuf.

Een filantrope

Al tijdens haar huwelijk richtte Diana zich op het helpen van anderen. De prinses was betrokken bij aids- en lepraslachtoffers en zamelde geld in voor verschillende doelen: van gezondheidszorg en ontwikkelingshulp tot dierenwelzijn. Vlak voor haar dood veilde ze haar jurkencollectie voor 5 miljoen dollar bij veilinghuis Christie’s in New York. De opbrengst ging naar verschillende goede doelen voor de bestrijding van borstkanker en aids.

Een stijlicoon

Ten tijde van haar verloving droeg ze nog gebreide truien en kaplaarzen maar met haar trouwjurk kwam daar definitief verandering in. Met bijna 8 meter sluier, tafzijde, antiek kant, 10.000 parels was het een jurk die indruk maakte. Haar sleep is de langste (en zwaarste) koninklijke sluier ooit. Er waren vele oefensessies nodig om überhaupt in de jurk te kunnen bewegen. Naarmate Diana ouder werd, stonden de ontwerpers in de rij om haar te mogen kleden. Ze stond bekend als stijlvol en elegant en was dol op de kleur roze.

Een prinses van het volk

Hoewel ze zich na haar scheiding van prins Charles niet langer her royal highness mocht laten noemen, hield Diana recht op de titel princess of Wales. Op haar begrafenis kreeg ze van toenmalig premier Tony Blair een nieuwe titel: the people’s princess. Zelf zei ze ooit: “I’d like to be a queen in people’s hearts.” Blair’s uitspraak werd massaal omarmd en tot op de dag van vandaag wordt Diana gezien als prinses van het volk.