Hondenren wedstrijd

Hondenren wedstrijd

Altijd al een echte whippet straight race willen zien? Dat kan tijdens het British Festival. Op een 150 meter lange baan op het strand t.h.v. Beach Club Tien jagen de windhonden op de “haas”. Op zaterdag kan jouw eigen hond ook een poging wagen tijdens het Zandvoorts Open (kosten € 5,-). Schrijf je vooraf dan wel even in

Datum: zondag 7 juli

Aanvang: 15.00 – 18.00 (onder voorbehoud)

Locatie: Strand t.h.v. Beach Club Tien

Terug naar de sportactiviteiten

Playing by the rules: Hondenrennen

De Britten nemen hun sporten uiterst serieus. Naast tennisspektakel Wimbledon en een uitgebreide voetbalcultuur zijn sporten als polo, cricket, golf, rugby, roeien en hondenrennen enorm populair in Groot-Brittannië. Voor ons zijn ze niet allemaal even bekend, daarom hier per sport een kleine stoomcursus met spelregels

Hondenrennen wordt meestal windhondenrennen genoemd: greyhound racing in het Engels. De honden die tegen elkaar racen zijn namelijk hazewindhonden: greyhounds. Er zijn twee soorten windhondenrennen: track racing  en coursing.

Bij track racing wordt er op een ovale renbaan achter een kunsthaas aangerend door de honden.

Bij coursing wordt in een open veld achter een levende haas aangerend: een lure. In beide gevallen wordt er gewed op de uitkomst, net als bij paardenrennen.

In veel landen is hondenrennen puur recreatief, maar op sommige plekken in Groot-Brittannië maakt het onderdeel uit van de gokindustrie.

En dat kan slecht nieuws zijn voor de honden die daarbij soms als gebruiksvoorwerpen worden behandeld. Coursing, het rennen achter levend aas dat door de honden gedood kan worden, krijgt ook veel kritiek van dierenwelzijnsorganisaties.

Gelukkig is het vaak een sportieve en sociale aangelegenheid, zeker in Nederland.

Hier is de Whippet Straight Race Nederland (WSRN) opgericht omdat er vanuit de windhondenwereld veel belangstelling is om de sport, zoals deze vroeger in Engeland werd beoefend, weer nieuw leven in te blazen. Bij de Whippet straight Race lopen twee windhonden over een rechte lijn van 150 meter achter een kunsthaas aan. Deze wordt middels een lier voortgetrokken. De hond die als eerste over de streep is, heeft gewonnen. De snelheid van de honden kan makkelijk oplopen tot ver boven de 60 Km/uur. Meer informatie: http://www.whippetstraightrace.nl/.