Verenigd Koninkrijk vs. Groot-Brittannië

Verenigd Koninkrijk vs. Groot-Brittannie

Op de kaart aanwijzen in welk land je bent: niet elke vakantieganger lukt het. Dat lijkt misschien niet zo snugger, maar als je op vakantie bent naar de Britse Eilanden is enige verwarring best begrijpelijk. Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk, Engeland… wat is nou wat? We zochten het voor je uit!

Een stedentrip naar Londen is makkelijk: je bent een weekendje naar Engeland. En Engeland ligt natuurlijk in Groot-Brittannië, dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk, wat dan weer deel uitmaakt van de Britse Eilanden. Easy peasy, right? Strikvraag: in welk land was je?

Uitleg-gb-02-400x300

Groot-Brittannië

De meest gemaakte vergissing is het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk. Groot-Brittannië is namelijk geen land maar een eiland dat bestaat uit drie redelijk autonome regio’s: Schotland, Engeland en Wales. Als iets Brits is, komt het uit een van de regio’s van Groot-Brittannië.

Om het nog een klein beetje ingewikkelder te maken, horen bij Groot-Brittannië ook nog allerlei kleine eilanden zoals Wight, Anglesey, de Scilly-eilanden, de Hebriden, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden. Het eiland Groot-Brittannië is onderdeel van het land het Verenigd Koninkrijk. 

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een land dat bestaat uit de regio’s Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland. De officiële naam is ‘Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. Vaak worden Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland voor zelfstandige landen aangezien terwijl ze onderdeel uitmaken van het land het Verenigd Koninkrijk.

Het eiland Ierland

Het eiland Ierland bestaat uit twee gebieden die verdeeld zijn over twee landen. Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en Ierland is een zelfstandig land. Samen vormen ze wel één eiland dat als geheel het eiland Ierland wordt genoemd.   

De Britse Eilanden

Volg je het nog? Tot slot is er ook nog de aanduiding ‘De Britse Eilanden’. Deze omvat alles: Groot-Brittannië, het eiland Ierland en allerlei kleine eilanden zoals het eiland Man en de Kanaaleilanden.

Het eiland Man en de Kanaaleilanden maken geen onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk en ook niet van de Europese Unie maar zijn wel Brits Kroonbezit en vallen onder de Britse Kroon (de regering).