Golf

Playing by the rules: Golf

De Britten nemen hun sporten uiterst serieus. Naast tennisspektakel Wimbledon en een uitgebreide voetbalcultuur zijn sporten als polo, cricket, golf, rugby, roeien en hondenrennen enorm populair in Groot-Brittannië. Voor ons zijn ze niet allemaal even bekend, daarom hier per sport een kleine stoomcursus met spelregels

Naar het golf toernooi

Birdie? Bogie? Tee? First things first! Het doel van golfen is simpel: in zo min mogelijk slagen de bal in de hole zien te krijgen. Dat doe je met een golfclub en die kan van staal of titanium zijn.

Elke club is speciaal ontworpen voor de verschillende slagen die nodig zijn om de golfbal vanaf de tee (de eerste plek vanwaar wordt geslagen) in de hole te krijgen. De bal wordt via de fairway (de “baan” van gras) in de hole geslagen. De hole ligt aan het einde van de fairway op de green (het “veld” van kortgemaaid gras).

Elke fairway heeft een andere lengte en baanvorm met steeds verschillende obstakels en hindernissen. Een wedstrijdbaan heeft achttien holes.

Je score wordt uitgedrukt in par: Professional Average Result. Het is een soort standaard die aangeeft in hoeveel slagen je de golfbal gemiddeld in de hole moet zien te krijgen vanaf de tee. Bij een 18-holes golfbaan is de gemiddelde par 72. Kun je het in één slag minder dan het par-gemiddelde? Dan heet dat een birdie. Doe je er een slag meer over, dan noem je het een bogie.

De winnaar van een golfwedstrijd is degene met het minst aantal slagen aan het einde van alle gespeelde holes. Dan heb je tot slot nog de term handicap: de relatieve speelsterkte. Die is gebaseerd op het gemiddelde spel van een speler in verhouding tot de par van de baan en zorgt ervoor dat mensen met verschillende niveaus toch samen kunnen golfen.