Fun Facts about Queen Elizabeth

Fun Facts about the Queen

In 2017 zat ze met haar 91 jaar al 65 jaar op de troon en was ze al 70 jaar getrouwd met Philip. Hoog tijd dus voor wat weetjes over Queen Elizabeth II. We hebben er 10 voor je op een rijtje gezet.

Terug naar Kunst & Cultuur

1. Met 65 jaar op de troon is Queen Elizabeth de op één na langst zittende monarch. Zij moet alleen de in 2016 overleden koning Bhumibol voor zich dulden. Hij stond 70 jaar aan het hoofd van de Thaise monarchie.

2. The Queen is niet alleen koningin van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van Antigua en Barbuda, Australië, de Bahama’s, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Solomonseilanden en Tuvalu.

3. Bij haar geboorte lag het in de verwachting dat Elizabeth de troon zou bestijgen. Na de regerende koning Edward VIII en haar vader koning George VI was ze derde in lijn voor de troon. Echter deed haar oom Edward afstand van de troon zodat hij kon trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson en overleed haar vader al op 56-jarige leeftijd, dus werd Elizabeth op 27 jarige leeftijd de nieuwe koningin van het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest.

4. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Queen Elizabeth, toen nog prinses, als automonteur in het leger.

5. Als gevolg van de Tweede wereldoorlog was het huwelijk van Elizabeth en Philip in 1947 low-budget. De materialen voor de trouwjurk werden aangeschaft met kortingsbonnen en de ingrediënten voor de bruidstaart waren schenkingen.

6. Elizabeth heeft geen paspoort. Alle Britse paspoorten worden namelijk uit naam der koningin verstrekt.

7. Als koningin van het Britse Gemenebest heeft ze 2 verschillende verjaardagen: haar echte geboortedag op 21 april 1926 en een jaarlijkse feestdag in mei of juni.

8. Koningin Elizabeth was haar tijd ver vooruit. In 1976 stuurde ze vanaf een legerbasis namelijk al haar eerste e-mail.

9. Tijdens de feestdag ter ere van haar verjaardag op 13 juni 1981 is ze beschoten door een 17-jarige jongen. De jongen schoot vanuit het publiek 6 maal met losse flodders.

10. 35 jaar geleden, op 9 juli 1982, werd koningin Elizabeth in haar slaapkamer in Buckingham Palace verrast door een stalker. Omdat ze de politie niet kon waarschuwen ging Elizabeth 10 minuten lang een gesprek aan met Michael Faber, een 31-jarige psychiatrisch patient, over zijn persoonlijke problemen en zijn relatie met zijn vier kinderen. Uiteindelijk werd Faber uit de slaapkamer verwijderd door één van de bedienden. Later bleek dat hij weken eerder ook al het kasteel binnen was geslopen om er vandoor te gaan met een fles witte wijn van Prins Charles