Fish & Chips

Fancy Fish & Chips

Patat in een krant bedekt met een heerlijke vis: veel Britser wordt het niet. Tijdens het British Festival haal je deze lekkernij bij Strandpaviljoen Plazand.

Datum: 6-8 juli

Prijs: € 19,95
Strandpaviljoen PlaZand, Strandafgang de Favauge 17

Terug naar culinair

British food

De Britten staan bekend om hun erbarmelijke kookkunsten maar hebben de laatste jaren een flinke gastronomische sprong gemaakt, mede dankzij bekende (televisie)koks als Jamie Oliver, Gordon Ramsey en Nigella Lawson. Toch blijft het slechte imago hardnekkig hangen. Een veelgemaakte grap is niet voor niets dat, wanneer je in Groot-Brittannië goed wilt eten, je het beste drie keer per dag kunt ontbijten. Want met die bonen in tomatensaus, worstjes en eieren als ontbijt zit je eigenlijk altijd goed. Om je gerust te stellen over de Britse keuken, loodsen we je met dit lijstje langs Britse eettradities die hartstikke lekker zijn én volop verkrijgbaar tijdens het British Festival in Zandvoort aan Zee.


English Breakfast

We noemden ‘m al even: het Engelse ontbijt. You can’t really go wrong with that one, als je van hartig houdt tenminste. Een Engels ontbijt wordt meestal Full English Breakfast genoemd. Het bestaat uit eieren (gebakken of roerei), bacon (gebakken spek), saucijsjes en witte bonen in tomatensaus. Optionele, populaire toevoegingen zijn: gebakken tomaten, bubble and squeak (gebakken groentenstamppot), gebakken champignons, hash browns (aardappelpannenkoekjes), black pudding (let op: bloedworst, geen pudding zoals wij het kennen), white pudding (varkensworst zonder bloed), toast met marmelade, muffins of scones.

Het ontbijt wordt geserveerd met koffie of thee. De Britten pakken niet elke dag zo uit; alleen in het weekend en met speciale gelegenheden. In de meeste hotels en bed & breakfasts wordt English Breakfast aan gasten wel dagelijks geserveerd, vaak zelfs de hele dag door.

Ook proberen? Dat kan! Bij Rabbel op het Kerkplein kun je het hele weekend van 8.30 tot 11.30 uur aanschuiven voor een Full English Breakfast.

Fish & chips

Eten met een krant als bord klinkt misschien niet heel aanlokkelijk, maar de Britten zwoeren jarenlang bij hun traditioneel geserveerde fish & chips. Het recept is simpel: gefrituurde vis in beslag met friet op een oude krant, gegarneerd met een scheutje azijn en een flinke snuf zout. De laatste jaren werd echter om hygiënische redenen een stokje gestoken voor de krant. De chemicaliën uit de drukinkt bleken (surprise) toch niet heel goed voor de gezondheid… Daarom wordt er nu speciaal, veilig serveerpapier gebruikt met krantenopdruk.

Meat Pie

Als je bij het woord “pie” denkt aan eindeloze zoetigheid, kun je in Groot-Brittannië nog wel eens bedrogen uitkomen. Engelse (meat) pie’s zijn namelijk gevuld met vlees. Wanneer je daarop bent voorbereid, is het heerlijk! Probeer ze uit in alle soorten bij Ambachtelijk Lekker op de Britsish Food Market, zaterdag en zondag in het centrum. Van de speciale minced lamb pie kun je het hele weekend genieten met uitzicht op zee, bij strandpaviljoen Plazand op Boulevard de Fauvage 17. De hartige taart wordt geserveerd met salade en patatjes. Een bijpassend ‘stout beer’ maakt het helemaal af!