Cricket

Playing by the rules: Cricket

De Britten nemen hun sporten uiterst serieus. Naast tennisspektakel Wimbledon en een uitgebreide voetbalcultuur zijn sporten als polo, cricket, golf, rugby, roeien en hondenrennen enorm populair in Groot-Brittannië. Voor ons zijn ze niet allemaal even bekend, daarom hier per sport een kleine stoomcursus met spelregels

Cricket is niet zo makkelijk te begrijpen, dus let vooral goed op. Komt ‘ie: men neme twee teams van elf spelers, een balletje en twee doelen gemaakt van paaltjes: wickets. De twee wickets staan aan twee kanten van een speciale strook midden op het ovale veld, de pitch. Het team dat in het veld staat en gooit heeft alle elf spelers in het veld staan. De partij die aan slag is, heeft twee spelers tegelijk in het veld staan: één bij elk wicket. Er zijn twee scheidsrechters.

De werper (bowler) van het ene team probeert met het balletje de wicket te raken door er vanaf de andere kant van de pitch tegenaan te gooien. Een van de twee slagmannen (batsmen) van het andere team verdedigt het wicket met een bat en probeert daarbij zelf ook punten te scoren door de bal weg te slaan en daarna samen met de andere batsman over de pitch heen en weer te rennen tot de bal weer terug is bij de bowler. Got it?

Je zou het misschien niet verwachten, maar cricket is na voetbal de meest populaire sport ter wereld. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en de voormalige Britse koloniën wordt het veel gespeeld. De grootste schare cricketfans vind je in India.