Comedy Club

British comedy, a timeline

Geen volk zo droog als de Britten. Door hun onberispelijke accent en soms wat statige voorkomen lijkt het wel alsof elke grap dubbel zo leuk is. De Britten blinken uit in zelfspot, sarcasme en ironie.  Britse humor kennen we vooral van televisie: Fauwlty Towers, Monty Python, Mister Bean, Keeping Up Appearances, Little Britain… Zomaar wat voorbeelden uit de lange lijst met bekende Britse comedy’s. Maar wist je dat het allemaal al begon bij Shakespeare? En dat de BBC al sinds de jaren 40 van de vorige eeuw comedy op de radio maakt? Hier een greep uit de geschiedenis van Britse humor.

16e – 17e eeuw

Het vroegste voorbeeld van Britse comedy stamt uit 1594 en komt van niemand minder dan William Shakespeare. The Comedy of Errors is een van zijn eerste toneelstukken: een slapstick vol met vergissingen en woordgrapjes. In de 17e eeuw werd vervolgens de bekende poppenvoorstelling Punch & Judy populair: de Britse variant van Jan Klaassen & Katrijn.

18e eeuw

De achttiende eeuw markeert de opkomst van politieke cartoons. Tekenaar William Hogarth maakte vanaf 1721 satirische tekeningen over de actualiteit die daar een voorzet voor bleken. De Londense tekenaar James Gillray wordt gezien als de vader van de politieke cartoon; hij schuwde niet om Napoleon, de koning en politici te ridiculiseren.

19e eeuw

Wist je dat de eerste clown Brits was? Dat is natuurlijk geen toeval en heeft alles te maken met de lachspierstimulerende talenten van de Britten. Vanaf begin 1800 kwam pantomime op: een vorm van visueel theater waar ook slapstick onder valt. Zo werd rond 1850 de eerste clown bekend bij het grote publiek: James Grimaldi. Vanuit dezelfde stroming werden rond die tijd ook komieken als Stan Laurel (je weet wel, die van Hardy) en Charlie Chaplin bekend.

1940s – 1950s

De BBC was in Groot-Brittannië lange tijd nagenoeg de enige aanbieder van comedy. In de jaren ‘40 en ’50 zat het hele gezin rond de radio voor nieuws, muziek en entertainment. Het genre variété werd steeds groter en omvatte series met humoristische sketches. In de vijftigerjaren werd op de radio de basis gelegd voor vele latere komische televisieseries door onder andere The Goon Show en Hancock’s Half Hour, dat ook op televisie werd voortgezet.

1960s – 1970s – 1980s

Vanaf de jaren zestig verschenen de Britse comedy’s op televisie die we zelfs nu nog uit ons hoofd kunnen citeren. Monty Python bijvoorbeeld, dat tussen 1969 en 1974 voor het eerst werd uitgezonden, maar ook Fawlty Towers en Allo Allo. Er ontstonden verschillende genres in comedy: sitcoms naar voorbeeld van het eerder genoemde Hancock’s Half Hour, maar ook sketch shows met stand-up comedy en satirische programma’s. Populaire voorbeelden van Britse televisiesatire zijn That Was The Week That Was uit de jaren zestig en Not the Nine O’clock News uit de jaren tachtig: twee series waarin het establishment flink op de hak werd genomen.

1990s – 2000s

Met de jaren ’90 breekt het tijdperk van Mr. Bean aan, maar ook dat van Smack the Pony en The Office. Het hilarisch absurdistische Little Britain werd vanaf 2000 uitgezonden en begon, net als veel komische televisieseries, ooit op de radio. Ook Da Ali G Show met typetjeskoning Sacha Baron Cohen werd vanaf 2000 razend populair. In navolging van eerdere iconen als John Cleese kwam er vanaf de jaren ’90 dus een hele nieuwe lichting comedy acteurs bovendrijven die wereldwijd nog altijd op vele lachers kunnen rekenen.