Britse Etalages

Window Shopping

In Londen zijn de etalages bijna beroemder dan de winkels zelf. Grote warenhuizen maken van hun etalages ware kunstwerken. Speciaal voor het British Festival heeft een  team excellente Nimeto etaleurs in opleiding zes etalages volledig in Britse shop window-traditie gestyled. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Kom vanaf 7 juli kijken bij:  

  • Kaashuis Tromp, Grote Krocht 3-5
  • Beachim Fashion, Kerkstraat 20
  • Sacktime, Kerkstraat 29
  • C’est Bon, Kerkstraat 2A
  • Vlug Fashion, Haltestraat 2A
  • Cence Makelaars, Haltestraat 16
Terug naar Retail & Mode

In Londen zijn de etalages bijna beroemder dan de winkels zelf. Grote warenhuizen maken van hun etalages ware kunstwerken. De trend is dat merken steeds meer focussen op het verhaal dat een product vertelt. En laat een bijzondere etalage nou een perfecte manier zijn om dat verhaal te vertellen.

De etalages zijn op hun allermooist in december wanneer de stad in een winterwonderland verandert. Winkels halen werkelijk alles uit de kast om hun etalages zo magisch mogelijk te maken. Fun fact: hoewel Groot-Brittannië er inmiddels om bekendstaat, is de oorsprong van bijzondere kerstetalages niet Brits! Er bestaat wat discussie over wie de eerste was: Macy’s in Amerika of een van de grands magazins in Parijs. Wel zeker is dat de traditie zo rond 1870 is begonnen en Groot-Brittannië ‘m snel oppikte om tot perfectie te verheffen.

Omdat ze stuk voor stuk prachtig zijn, is vergelijken eigenlijk onmogelijk. Daarom geen top 5 maar een overzicht van Londense winkels met stuk voor stuk adembenemende shop windows:

1. Harrods
Het bekendste warenhuis van Londen is vanzelfsprekend een van de ongekroonde koningen van het etaleren. Spektakels met lichteffecten, complete filmscènes en decoratie die soms zelfs door de gevel heen komt: niets is Harrods te gek. Dat gaat niet vanzelf; vanaf november wordt dertien maanden lang vanaf met een heel team hard aan de kerstetalages gewerkt.

2. Hamley’s
De oudste speelgoedwinkel ter wereld heeft etalages waardoor iedereen wel weer even kind zou willen zijn. Levensgrote teddyberen, poppenhuizen, vliegende kerstmannen, you name it! Een prima voorproefje op de zeven (!) verdiepingen tellende winkel.

3. Selfridges
Ook bij Selfridges worden kosten noch moeite gespaard als het om etalages gaat. Aan de ‘Journey to the Stars’-kerstetalage uit 2015 werd meer dan 30.000 uur gewerkt door maar liefst 500 mensen. De kerstkoorts begint bij Selfridges vroeg: de afgelopen twee jaar onthulden ze al in oktober hun etalages.

4. Harvey Nichols
De luxueuze retailer Harvey Nichols ligt vlakbij Harrods in West Londen, in de wijk Knightsbridge. The struggle is dus real als het om kerstetalages gaat! Waar Harrods vaak voor wat traditionelere thema’s kiest, pakte Harvey Nichols het wat gewaagder aan. In 2016 werd bijvoorbeeld een etalage gecreëerd met een kerstman die ’s nachts in ‘Bad Santa’ veranderde.

5. Fortnum & Mason
Voedselliefhebbers hoef je niet uit te leggen dat eten soms net een sprookje is. Bij Fortnum & Mason geldt dat principe next level. Niet alles dat wordt uitgestald is eetbaar, maar er is vaak wel een connectie met voedsel. Zo is de Tea Party uit Alice in Wonderland onlangs volledig uitgebeeld en werd in 2016 volgens het thema ‘Together We’re Merrier’ gewerkt met handgeschilderde poppen van bijvoorbeeld een kok en een kreeft.