Pub Etiquette

Pub Etiquette

Een bezoek aan een Britse pub lijkt heel toegankelijk. Maar vergis je niet. Er heerst namelijk wel degelijk een etiquette waarvan verwacht wordt dat je je daaraan houdt. Er staat geen straf op, maar toch hebben we een aantal regels voor je op papier gezet:

1. Er zijn geen obers in Britse pubs. Je bestelt jouw drankje bij de bar en neemt deze zelf mee terug naar jouw tafel.

Een van de meest trieste zaken in de Britse zomer (of grappigste; afhankelijk van jouw gevoel voor humor) is een groep dorstige toeristen op een terras wachtend op iemand die hun bestelling op komt nemen. Vaak worden ze er door een stamgast op gewezen dat ze toch echt zelf hun drankje moeten halen, maar op drukke dagen kan hier wel eens wat tijd over heen gaan.

2. Bestel met een of twee man, niet met de hele groep.

Barpersoneel is over het algemeen bijzonder tolerant, maar grote groepen kunnen hun geduld wel eens op de proef stellen. Ga daarom liever met een of twee man richting bar en laat de rest van de groep lekker aan een tafel zitten.

3. Om aan de bar geholpen te worden, moet je subtiel de aandacht van de barman zien te trekken. Dus zónder veel geluid of overduidelijke gebaren.

Er zijn strikte etiquetteregels voor het benaderen van barpersoneel. Het is een soort ritueel die zich het best laat omschrijven als subtiele pantomime. Oogcontact met de barman/-vrouw is van essentieel belang wil je geholpen worden.

4. Wil je apart afrekenen, bestel dan ook apart

Een veel gezien tafereel zijn de groepen mensen (veelal toeristen) die de hele bar bezetten omdat ze gezamenlijk willen bestellen maar individueel willen betalen. Voor het barpersoneel is dit alleen maar lastig en voor de stamgasten alleen maar irritant. Niet doen dus. Beter is het om een ‘vertegenwoordiger’ aan te wijzen die de drank bestelt en betaalt.

5. In de meeste Britse pubs betaal je jouw drankje direct als je hebt besteld.

Op financieel gebied zijn de meeste Britse pubs niet met hun tijd meegegaan. Uitzonderingen daargelaten, worden creditcards niet geaccepteerd en moet je het zelf aangeven wanneer je een bonnetje wilt. Zorg daarom dat je contacten op zak hebt.

6. Het is geen gewoonte om het barpersoneel een fooi te geven. Wil je hen bedanken, koop dan gewoon een drankje voor ze: het “And one for yourself”-ritueel

Om deze ongeschreven regel te begrijpen moet je weten hoe de Britse houding tegenover geld is en hoe de sociale structuur in de pub er uit ziet. Als het om geld gaat zijn Britten namelijk nogal terughoudend. Een buitengewone interesse in geld wordt als ongepast beschouwd en pogen met je centen wordt eerder met afschuw bekeken dan met bewondering. Het wordt daarom niet gewaardeerd wanneer je de diensten van het barpersoneel in geld uitdrukt.

 

Uit: “Passport to the Pub. The Tourist’s guide to Pub Etiquette” van Kate Fox