Keep Calm & Carry On

Keep Calm & Carry On

 

Van alle tegeltjes- en posterwijsheden is ‘Keep Calm and Carry On’ misschien wel het meest to the point. Gewoon kalm blijven en doorgaan, Britser wordt het bijna niet. Je vindt de leus in allerlei variaties op posters, kaarten, mokken, bekers en tassen, maar waar komt het fenomeen eigenlijk vandaan?

Oorlogspropaganda

Toen de oorlog in 1939 uitbrak, kreeg het Britse Ministerie van Informatie de opdracht van de regering om ‘moreel opbeurende’ posters te produceren en te verspreiden over de Britse Eilanden. Het doel was om de moed er een beetje in te houden bij het volk.

Er werden twee posters gemaakt, allebei in voor die tijd gedurfde kleuren met opvallende letters. De symbolische kroon van koning George VI kwam bovenaan te staan. De oorspronkelijke teksten waren: ‘Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution will Bring Us Victory’ en ‘Freedom is in Peril’. Ze hingen overal: in het openbaar vervoer, op reclameborden en in etalages.

Vergeten boodschap

Bizar genoeg is de derde en inmiddels meest beroemde poster nooit officieel aan het publiek getoond. Het idee was om een laatste poster met de tekst ‘Keep Calm and Carry On’ te verspreiden bij de invasie van Groot-Brittannië door Duitsland. Aangezien dat nooit is gebeurd, zijn de meeste posters in 1945 vernietigd zonder dat het publiek ze ooit heeft gezien.

Niemand zou de posters dus hebben gekend als bijna zestig jaar later een verkoper van Barter Books er niet toevallig eentje had gevonden tussen een stapel oude boeken.

Er zijn tot nu toe maar enkele tientallen originele posters gevonden in archieven en op veilingen met oorlogsmemorabilia.

Rond 2000  werden de posters dankzij de ontdekking van de boekverkoper dus alsnog een enorme hit. Inmiddels zijn de reproducties in allerlei variaties op het thema niet meer weg te denken uit souvenirwinkels.

Als we het over great British traditions hebben, is dit verhaal natuurlijk een klassieker. Daarom hangen de ´Keep Calm´-posters tijdens het British Festival overal verspreid door Zandvoort. Heb jij ze al gespot?