Early Afternoon Tea

Afternoon Tea

Hartigheid, zoetigheid en heel vele thee: Dat is de heerlijke afternoon tea bij Lunchbreek. Reserveer vooraf wel even.

Datum: zaterdag 6  juli

Tijd: 14.00 – 17.00 uur

Locatie:  Lunchbreek, Haltestraat 57

Vanaf 2 personen uitsluitend op reservering via info@lunchbreek.nl

Terug naar Culinair

Verschil high-tea en afternoon tea

De begrippen high tea en afternoon tea worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn. Zeker weten dat je jouw cup of tea bestelt? Lees dit dan even.

Om het verschil te begrijpen nemen we je mee naar de Victoriaanse tijd (1837 – 1901): de oorsprong van de theetraditie.

Honger

Goede verhalen over eten beginnen meestal met honger. In de welvarende Victoriaanse periode was het gebruikelijk om maar twee keer per dag te eten: een stevig ontbijt in de ochtend en vanaf 20.00 uur ’s avonds pas de avondmaaltijd.

Door al die uren tussen ontbijt en diner kreeg hertogin Anna van Bedford, een goede vriendin van koningin Victoria, rond vier uur ’s middags zo’n trek dat daar iets op verzonnen moest worden.

Ze kreeg, naar verluidt stiekem, tussen 15.00 en 17.00 uur een lichte maaltijd geserveerd met verschillende soorten thee.

De beste geheimen blijven natuurlijk nooit lang bewaard: de zoete hapjes en kleine sandwiches sloegen zo aan dat eigenlijk iedereen de theemaaltijd in de middag wel zag zitten. Zo werd afternoon tea vaste prik voor de hogere klassen, traditioneel geserveerd aan een lage salontafel.

Uurtje later

Waar komt high tea dan vandaan? High tea is een variant op afternoon tea, bedoeld voor de lagere klassen. Arbeiders hadden na een lange dag op het land of in de fabriek flinke honger en hielden het net zo min uit tot het diner dat ook pas na 20.00 uur werd geserveerd.

Daarom kregen zij om 18.00 uur alvast wat hartige gerechten bij de thee zoals witte bonen in tomatensaus, eieren, worst, kaas en brood.

Geen priegelig siervoedsel dus maar een stevige hap aan een normale eettafel. En dat is dan ook meteen de reden dat het ‘high’ tea wordt genoemd: thee aan een hoge tafel.

Misverstand

Als je in Engeland, Schotland of Wales bent en je bestelt een high tea, dan krijg je dus misschien niet wat je in gedachten had. High tea wordt daar ook wel simpelweg tea genoemd en is synoniem voor supper of dinner wat neerkomt op een eenvoudige avondmaaltijd.

Waarom noemen wij tafels vol scones, taartjes, thee en mini sandwiches buiten Groot-Brittannië dan een high tea? Simpel: misverstandje.

Gelukkig weet jij nu hoe het zit, dus spread the word en schuif aan voor een heerlijke early afternoon tea op zaterdag 8 juli tussen 12.00 en 16.00 uur bij Lunchbreek in Zandvoort.